עולם התעסוקה בימינו שונה ומשתנה כל הזמן מכל מה שהיה מוכר במשך דורות רבים. מקצועות ותיקים ומכובדים נעלמים כמעט לחלוטין, ואחרים תופסים את מקומם. הסיבות לשינויים רבות ביותר, והקושי הגדול ביותר של אנשים צעירים שיוצאים לשוק העבודה הוא חוסר ההיכרות איתו. זוהי הסיבה החשובה ביותר למה ייעוץ קריירה הוא תהליך מאוד מומלץ, שיכול לפתוח אפיקים חדשים ולתת רעיונות מעניינים עבור כל אדם שרוצה למצות את עצמו בשוק העבודה.
כל אדם והכישרון שלו
כולנו שונים זה מזה, ויש לנו יכולות בתחומים שונים. ישנם אנשים שבנויים לעבודת תכנות מאומצת, במשך שעות רבות מול המחשב, ואחרים זקוקים לתעסוקה דינמית מול אנשים, דוגמת מכירות. לעיתים קורה שאנחנו לא מספיק מכירים את עצמנו, ובנוסף לכך גם לא מכירים מספיק טוב את שוק העבודה, ולכן מתקשים לחבר בצורה נכונה בין היכולות שלנו לבין סוג העבודה שתתאים לנו. ייעוץ קריירה נועד לפתור את שתי הבעיות הללו, ומצד אחד, לאפשר לנו להכיר טוב יותר את עצמנו, ולא פחות חשוב מכך, לספר לנו על מקצועות חדשים שקיימים בשוק.
האינטרנט ושוק התעסוקה
שוק התעסוקה מושפע מגורמים שונים, ובעיקר רשת האינטרנט, שעושה מהפכה של ממש בכל מה שקשור למידע. הלכה למעשה, האינטרנט מוחק מקצועות שלמים, דוגמת סוכני נסיעות, שבעבר לא היה ניתן להסתדר בלעדיהם. כך גם הולכות ומצטמצמות משרות לעורכי דין מתחילים, משום שקל יותר למצוא מידע באינטרנט, ולא צריך להעסיק עורך דין עם השכלה משפטית.
מעבר לזאת, פשטות השימוש ברשת האינטרנט מנגישה את המידע גם לדורות המבוגרים יותר, שבעבר נרתעו משימוש באמצעים טכנולוגיים. מסיבה זו, יותר ויותר פעילות עוברת להתבצע באינטרנט, וכך גם מוקדי השירות והמכירות מצטמצמים.
יחד עם זאת, האינטרנט יוצר גם משרות חדשות, אחרי הכול, מישהו צריך לתחזק, לעדכן, לעצב ולשפר את האתרים. כך למשל, נוספו לשוק העבודה מקצועות מבוקשים כמו מעצבי אתרים, מקדמי אתרים, מעצבי חוויית משתמש (UI/UX) ורבים נוספים. המקצועות החדשים הללו על פי רוב לא מוכרים לציבור הרחב.
מקומה של האקדמיה בשוק העבודה המודרני
האקדמיה היא בעצם מוסד מיושן, שמלמד תיאוריות של פעם, ומכשירה במהלך התואר הראשון בעיקר תלמידים למחקר, כאשר ברור לכל שמרבית התלמידים ייצאו לשוק העבודה ולא ימשיכו באקדמיה. הקולות הללו כנגד האקדמיה ובעצם חוסר ההתאמה שלה לדרישות שוק העבודה הולכים ומתחזקים, אך בין אם כך או אחרת, התלמידים מוצאים עצמם חסרי אונים מול שוק העבודה בסיום התואר. רובם לא בטוחים לאיזה תחום כדאי להגיש קורות חיים כדי לנצל את הידע שלהם, או שאולי לפנות לכיוון של קורס מקצועי… בכדי למנוע בלבול והשקעה של ממון מיותר בעוד קורסים מקצועיים שלא מובילים לכיוון התעסוקתי הנכון.
המטרה של ייעוץ קריירה
בעצם, המטרה של ייעוץ קריירה היא לתת לאיש או לאישה את הכיוון המקצועי הנכון ביותר עבורם, וכך הם יוכלו להתמקד בכיוון הנכון הן בהיבט של ההכשרה המקצועית והן בהיבט של חיפוש העבודה.
מתי כדאי לפנות לייעוץ קריירה
ייעוץ קריירה מומלץ במיוחד לפני ההרשמה ללימודים, וזאת במטרה לוודא שהכיוון שנבחר אכן מתאים לתלמיד. המטרה היא למנוע מצב שבו לומדים לתואר רק בשביל לגלות אחרי 3 – 4 שנים שהתחום לא מתאים.
יחד עם זאת, אף פעם לא מאוחר להחליף כיוון! כל מי שמרגיש שהוא לא ממצא את עצמו בעבודה, מומלץ לו להגיע לייעוץ, בכל גיל ובכל שלבי החיים.